KAVVV Petanque
Positieve coronatest - dinsdag 16 november 2021

Positief getest…wat nu?

Contacteer na een positieve test zeker de coronaverantwoordelijke of de gerechtelijk correspondent van je club. Deze persoon zal met jou een lijst opstellen van team-/clubleden waarmee je contact hebt gehad(opdeling hoog/laag risico) i.f.v. contact tracing.

Wanneer je als sportorganisatie verneemt dat één van jouw leden of deelnemers aan jouw sportactiviteiten besmet is met het coronavirus, volg je best volgende stappen op:

Stap 1: Schat het risico in

• Is de besmette persoon op een sportactiviteit geweest onder verantwoordelijkheid van jouw organisatie binnen een tijdspanne van 3 dagen voor het begin van de symptomen tot het einde van de besmettelijkheidsperiode (over het algemeen 7 dagen na het begin van de symptomen of langer als de symptomen aanhouden)?

o Indien niet, hoeven de ander betrokkenen bij de activiteiten binnen jouw organisatie niet als contactpersoon te worden opgegeven voor contact tracing

 

o Indien wel, dan start je best met de onderstaande stappen.

• Heeft de besmette persoon de afstandsregels en alle nodige voorzorgsmaatregelen, zoals je kan terugvinden in de , gevolgd?

o Indien wel, dan moeten de andere betrokkenen bij de activiteiten binnen jouw organisatie niet als contactpersoon worden opgegeven voor contact tracing

 

o Indien niet, dan start je best met de onderstaande stappen.

Stap 2: Contactpersonen

• Hou contact met de besmette persoon om de situatie op te volgen.

• Help de besmette persoon met het opstellen van een lijst met contactpersonen, dit zijn personen die contact hebben gehad met een bevestigd COVID-19 geval.

• Volg op of de besmette persoon is gecontacteerd door het Covid-19 Contact Tracing Team of contacteer proactief het Covid-19 Contact Tracing Team.

Stap 3: Communicatie

• De Covid-coördinator is hier het eerste aanspreekpunt. Zorg ervoor dat zijn contactgegevens duidelijk op de website en andere communicatiekanalen terug te vinden zijn.

• Maak nooit zomaar de medische gegevens van een lid bekend! In de regel communiceer je niet over de identiteit van de besmette persoon en respecteer je zijn/haar privacy, tenzij deze persoon bij overleg zelf aangeeft dat dit voor hem/haar ok is.

• Indien het Contact Tracing Team niet snel opstart, overleg dan met de besmette persoon om de leden met een direct risico, nl. mogelijke contactpersonen, samen te informeren.

• Het is sowieso raadzaam om je eigen leden of deelnemers op de hoogte te brengen van een mogelijke besmetting en hen bij deze communicatie ook volgende folder te bezorgen met betrekking tot contactonderzoek:

www.zorg-en-gezondheid.be/sites/default/files/atoms/files/Folder_contactonderzoek_NL.pdf.

Zo is men ook beter voorbereid indien men wordt gecontacteerd in functie van contactonderzoek.

• Informeer de contactpersonen over de acties die je binnen de club hebt ondernomen.

 

Vanaf wanneer moet ik als club een volledig team in quarantaine plaatsen?

Indien een club of sportorganisatie beschikt over een arts die aan de organisatie is gelinkt, neem je dergelijke beslissing steeds in overleg met deze arts.

Er zijn over de verschillende sectoren heen geen duidelijke cijfers die aangeven vanaf welk aandeel van besmette personen een volledige groep in quarantaine moet. Indien de sportclub geen adviserend arts ter beschikking heeft, raden we aan om de activiteiten van een team tijdelijk te staken van zodra een derde van het team positief heeft getest of in quarantaine zit na een hoog risico contact.

 

Wat moet ik weten over contact tracing?

Via de deze link vind je nuttige informatie over contact tracing of contactonderzoek: https://www.zorgen-gezondheid.be/contactonderzoek

 

Wat moet ik weten over quarantaine of zelfisolatie?

Op deze link vind je steeds de geldende regelgeving over quarantaine en zelfisolatie: https://www.infocoronavirus.be/nl/quarantaine-isolatie/

 

Als je in quarantaine of isolatie bent, kan je NIET deelnemen aan sportactiviteiten.